Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No: 2) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No: 3) (01.09.2012 t. 28398 s. R.G.)’in Getirdikleri:

 

1-Tebliğde geçen müsteşarlık lafzı, bakanlık olarak değiştirilmiştir. Yetki Belgeleri Müsteşarlık adına değil; bakan adına verilecektir. Söz konusu tebliğin 4 nolu ekine uygun olarak düzenlenmiş olan  yetki belgeleri geçerliliğini korumaya devam eder, talep edilmesi halinde yetki belgeleri yenilenebilir.

2-Yetki Belgesi eskiden sadece ilgili yetkilendirilmiş gümrük müşavirine teslim ediliyorken, yeni düzenlemeyle, ilgili yetkilendirilmiş gümrük müşavirinin ortağına veya noter onaylı vekaletnameye haiz vekiline de teslim edilecek.

3-Yetki Belgelerinin geçerlilik süresi bilindiği üzere 5-yıldı. Yeni düzenleme ile bu süre kaldırıldı. Dolayısı ile Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirinin konumunda veya çalıştığı tüzel/gerçek kişilik ortaklığında bir değişiklik söz konusu olmadığı müddetçe aynı izin belgesini kullanabilir.

4-iki adet yeni tespit  kodu eklenmiştir.

            a)ZD1 : 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesi ve 22/4/2011 tarihli ve 27913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat İşlemleri Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)’nin 17 nci maddesi gereğince, tecil ve taksitlendirme talebinde bulunan yükümlülerin çok zor durumda olup olmadıklarının tespitini kapsar. ZD1 tespit işlemine ait tespit raporları, Tahsilat İşlemleri Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1), bu Tebliğ ve rehberde belirtilen usul ve esaslar dikkate alınarak hazırlanacaktır.

            b)BD1 Gümrük Kanununun 73 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca beyannamede yapılacak düzeltme işlemlerinin, rehberde yer alan usul ve esaslar dikkate alınarak ön incelemesini kapsar (Beyan sahibinin talebi üzerine, yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, beyannamenin düzeltilmesini eşyanın tesliminden sonra talep etmeleri halinde, söz konusu taleplerin mevzuata uygunluğu YGM’lerce rapora bağlanacaktır).

5-AN6, AN8 kodlu tespit işlemlerini yapacak YGM Gümrük gözetimini zafiyete uğratacak hususların tespiti halinde durumu her koşulda gümrük idaresine ve gerektiğinde antrepo işleticisine gecikmeksizin bildirmesi gerekmektedir.

6-Antrepoya Eşya Giriş-Çıkışı ve Antrepodaki eşyanın Elleçleme işlemleri aynı YGM tarafından yapılması zorunludur. Bunun dışındaki tespit işlemleri için firmalar farklı YGM’ler ile çalışabilirler.

7-13/10/2006 tarihli ve 26318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği hükümlerine göre açılmasına izin verilen depolar, diplomatik satış mağazaları, uçakta satış mağazaları ve gemilere eşya satış mağazaları için bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde işlemler iki kategoriye ayrılmış

1-YGM tarafından Yapılacak tespit  İşlemleri:

1) AN1, antreponun açılmasına ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesini,

2) AN2, antrepoda genişletme, daraltma işlemlerine ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesini,

3) AN3, antrepodaki tadilatlara ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesini,

4) AN4, antrepodaki adres değişikliğine ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesini,

5) AN5, Gümrük Yönetmeliğinin 523 üncü maddesi çerçevesinde antreponun devir işlemlerinin mevzuata uygunluğunun incelenmesini,

            2-Gümrükİdaresi tarafından yapılacak tespit İşlemleri

1) AN6, özel antrepoya eşya giriş çıkış işlemlerinin tespiti ile gümrük yükümlülüğü sona erdikten sonra varsa ilgili kurumlarca yapılacak kontrol sonuçlarına göre gümrük gözetiminin sonlandırılmasının tespitini,

2) AN7, antrepoda stok kayıtlarının altışar aylık dönemler itibariyle tespitini,

3) AN8, genel antrepoya eşya giriş çıkış işlemlerinin tespiti ile gümrük yükümlülüğü sona erdikten sonra varsa ilgili kurumlarca yapılacak kontrol sonuçlarına göre gümrük gözetiminin sonlandırılmasının tespitini

4) AN9, antrepo rejimine tabi eşyanın elleçleme işlemlerinin tespitini,

8-SK1,GC1, GC2,GK1 tespit kodları ile ilgili toplam fatura bedelleri 10.000-TL yi aşmıyorsa YGM ile bu anlamda sözleşme yapma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durumda gerekli incelemeyi Gümrük İdaresi yapacaktır. Bununla birlikte 10.000-TL yi aşmayan durumlarda da yükümlü isterse YGM marifeti ile söz konusu tespit işlemlerini yapabilirler.

9-Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, görevlerinin ifası ile ilgili olarak, aralarındaki evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşlerinin, üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımlarının iş ve işlemlerini gerçekleştire mezler.

10-Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak çalışmaya başlamadan önce antrepo işleticisi ile ortaklık ilişkisi içinde olanlar, bu ortaklık ilişkisinin bitirilmesinden itibaren iki yıl geçmedikçe aynı antreponun tespit işlemlerini yapamazlar.

11-An6 ve An8 rapor özetleri program vasıtasıyla tespit işleminin yapıldığı günün ertesi günü gönderiliyorken, yeni düzenleme ile tespit işleminin yapıldığı gün  de gönderilebilir.

12- SK 1 tespit işlemlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken tespit raporları, kontrol talebinde bulunan ülkenin talep yazısı tarihini müteakip en fazla sekiz ay içerisinde düzenleniyorken, yeni düzenleme ile bu süre beş ay’a indirilmiştir.

13-Gümrük Yönetmeliğinin  181/5 .maddesi kapsamında ay sonunda düzenlenen raporlar takip eden ayın ilk üç günü içerisinde gümrük idaresine verilmesi gerekiyorken, yeni düzenlemeyle bu süre yedi güne çıkartılmıştır.

14-Rapor düzenleme aşamasında oluşturulan çalışma kağıtları, yeni düzenlemeyle kaldırılmıştır.

15-Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri yanında çalışacak stajyerlerin ikinci fıkrada belirtilen işlemleri yerine getirebilmesi için en az üç ay staj yapmış veya Bakanlıkça uygun görülen ve Gümrük Müşavirleri Derneklerince verilen altı haftalık eğitim programını tamamlamış olması gerekir. Eski tebliğde Gümrük Müşavirleri derneğince verilecek eğitime yer verilmiyordu.

16-Yükümlü ile YGM arasındaki ilişki durumları yeni düzenleme ile daha da belirgin hale getirilmiş olup , yeni düzenleme ile Tespit işlemini yaptığı yükümlüye de danışmanlık hizmeti verebilecektir.

17-Antrepolarda bir gün içerisinde sonlandırılan TIR karnesinin Volet-2 yapraklarının asılları ve eklerinin 31/12/2010 tarihli ve 27802 5 inci Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No:1)’nin ekinde yer alan bordroya tescil numarasına göre kaydederek en geç yedi gün içerisinde antreponun bağlı bulunduğu gümrük idaresine gönderecektir.

18- YGM’lerin aşağıda belirtilen kişilerle iş ilişkisi içerisinde olması halinde, sistem üzerinde işlem yapması engellenir ayrıca Gümrük kanunundaki hükümlere göre cezai müeyyide uygulanabilir.

a)Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, görevlerinin ifası ile ilgili olarak, aralarındaki evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşlerinin, üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımlarının iş ve işlemlerini gerçekleştirmeleri.

b)Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak çalışmaya başlamadan önce antrepo işleticisi ile ortaklık ilişkisi içinde olanlar, bu ortaklık ilişkisinin bitirilmesinden itibaren iki yıl geçmedikçe aynı antreponun tespit işlemlerini yapmaları.

 

            Ayrıca bu kişilerle tespit sözleşmesi, imzalamış olan YGM’ler 01.03.2013 tarihine kadar söz konusu sözleşmeleri iptal etmeleri gerekmektedir.

 

19- Antrepolarda bir gün içerisinde sonlandırılan TIR karnesinin Volet-2 yapraklarının asılları ve eklerinin 31/12/2010 tarihli ve 27802 5 inci Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No:1)’nin ekinde yer alan bordroya tescil numarasına göre kaydederek en geç yedi gün içerisinde antreponun bağlı bulunduğu gümrük idaresine göndermez ise Gümrük kanunun 241/1 maddesine istinaden usulsüzlük cezası uygulanır.

20-YGM veya Sosyal Güvenlik Mevzuatına uygun olarak çalıştırılan kişiler tarafından yapılması ön görülen işlemlerin, gereği gibi yerine getirilememesi durumunda yine Gümrük kanunun 241/1. Maddesine istinaden usulsüzlük cezası uygulanır.

21- Söz konusu bu düzenleme ile, Gümrük Genel Tebliği (TIR İşlemleri) (Seri No: 1)’nin 36 ncı maddesi ve 41 inci maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

İlgili tebliğde Yürürlükten Kaldırılan maddeler aşağıdadır:

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri tarafından yapılacak TIR işlemleri

MADDE 36 – (1) 19/1/2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 60 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) ve 29/5/2008 tarihli ve 26890 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri) hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından, bir antrepoya eşya giriş ve çıkışının tespiti için AN6 ve/veya AN8 kodlu tespit sözleşmesi imzalanmış olması ve bu antrepoda görevli memur bulunmaması halinde, bu Tebliğin 33, 34 ve 35 inci maddelerinde yer alan; antrepoda görevli memurlarca yapılması öngörülen boşaltma, sonlandırma ve sevk işlemleri ile ek-7’de yer alan teslim tesellüm tutanağının düzenlenmesi işlemleri yetkilendirilmiş gümrük müşaviri veya yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak çalıştırılan 1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri) nin 17 ncimaddesinde belirtilen şartları haiz kişilerce yapılır.

(2) Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, çalışma usul ve esasları ile yetki ve sorumlulukları bakımından 60 ve 1 Seri No.lu Tebliğlerin genel hükümleri ile AN6 ve AN8 kodlu tespit işlemlerine ilişkin özel hükümlerine tabidir. Ancak TIR işlemlerine ilişkin görevlerle ilgili olarak çalışma kâğıdı ve tespit raporu düzenlenmez.

Varış ve çıkış gümrük idarelerinde işlem gören TIR karnesinin Volet-2 yapraklarına ilişkin yapılacak işlemler.

MADDE 41 - (1) Varış veya çıkış gümrük idarelerinde işlem gören TIR karnelerinin Volet-2 yaprakları ve ekleri ek-8’de yer alan bordroya tescil numarası sırasına göre kaydedilerek en geç on beş gün içerisinde bir yazı ekinde giriş veya hareket gümrük idarelerine gönderilir. Ayrıca, hazırlanan bordronun bir nüshası gümrük idaresinde saklanır.

(2) Bilgisayar sistemi bulunmayan varış veya çıkış gümrük idarelerinde işlem gören TIR karnesinin Volet-2 yaprakları asılları ve ekleri ek-8’de yer alan bordroya tescil numarası sırasına göre kaydedilerek en geç on beş gün içerisinde bir yazı ekinde Genel Müdürlüğe gönderilir. Hazırlanan bordronun bir nüshası gümrük idaresinde saklanır. Genel Müdürlük tarafından TIR karnesinin Volet-2 bilgileri TIR/Transit Takip Programına girilir.

(3) Genel Müdürlükçe TIR/Transit Takip Programına veri girişleri yapılan TIR karnesinin Volet-2 yaprakları, ekleri ile birlikte ek-8’de yer alan bordroya kaydedilerek en geç on beş gün içerisinde bir yazı ekinde giriş veya hareket gümrük idarelerine gönderilir.

(4) Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, antrepolarda bir gün içerisinde sonlandırdıkları TIR karnesinin Volet-2 yapraklarının asılları ve eklerini ek-8’de yer alan bordroya tescil numarasına göre kaydederek en geç yedi gün içerisinde antreponun bağlı bulunduğu gümrük idaresine gönderir. Bu hükme uyulmaması halinde, her bir bordro için Gümrük Yönetmeliğinin 584 üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.

 

22-Tebliğin 3 nolu ekinde bulunan Vekâlet Bildirgesine “AN9 tespit sözleşmelerini” ibaresi eklenmiştir. Yine aynı tebliğin  2 nolu ekinde bulunan Taahhütnamede yer alan Gümrük Müsteşarlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) olarak düzenlenmiş; “vekalet beyannamesi ile yetki verdiğim vekilim tarafından gerçekleştirilen işlemlerden sorumlu olduğumu” ibareleri eklenmiştir.

23- Vekalet Bildirgelerini bu tebliğe uygun hale getirmek isteyen  YGM ‘lerin Taahhütnamelerini de aynı şekilde gerekmektedir. Dolayısıyla değişiklik yapılmaması halinde Genel Müdürlüğe ibraz edilmiş olan vekalet bildirgelerinin ve taahhütnamelerin geçerli olduğu ifade edilmektedir.

24-Tebliğin 6- nolu ekinde belirtilen “Tespit Rapor  özeti” nin sonuç bölümünde yer alan “çalışma kağıtları” ibaresi çıkartılmıştır.